Ontdek de mooiste treinreizen in Europa

  • Home
  • Blog
  • Ontdek de mooiste treinreizen in Europa

De mooiste treinreizen in Europa

Reizen per trein is de ultieme manier om de prachtigste plekken te ontdekken. Mooie steden en uitgestrekte natuurgebieden trekken aan je raam voorbij, zonder dat je op van rechts komend verkeer hoeft te letten. Als je moe bent doe je gewoon een dutje onderweg, voor koffie en thee wordt gezorgd én er is vaak zelfs een bar aanwezig in een van de wagons. Ja, reizen per trein heeft zijn geheel eigen charme. We zouden bijna vergeten te zeggen dat het ook nog een hele duurzame manier van reizen is. Een treinvakantie door Europa is wat ons betreft een echte must.

In de drukte van het moderne leven, waar hectiek en haast ons dagelijks omringen, verlangen we allemaal wel eens naar een ontsnapping. Een ontsnapping naar een wereld waar de tijd zich langzamer voortbeweegt, waar schoonheid zich ontvouwt in elke bocht van het spoor en waar de liefde voor avontuur en romantiek elkaar omarmen. Welnu, in Europa wacht er een verzameling betoverende treinreizen op je die niet alleen adembenemende landschappen onthullen, maar ook de romantiek van reizen per spoor op een unieke manier laten herleven.

Wij hebben de mooiste treinvakanties in Europa voor jou op een rijtje gezet.

De glans van Zwitserse bergen: Glacier Express

Laat je verleiden door de majestueuze pracht van de Zwitserse Alpen terwijl de Glacier Express je meeneemt op een betoverende reis door het hart van dit sprookjesachtige landschap. De reis begint aan de voet van de Matterhorn, dat als een wachter van de Alpen oprijst, en brengt je naar het betoverende St. Moritz. Gedurende bijna acht uur word je omringd door een betoverend panorama van smalle valleien en hooggelegen bergpassen. De trein doorkruist 91 tunnels en passeert maar liefst 291 bruggen, terwijl de wereld buiten je raam een ballet van natuurlijke schoonheid uitvoert. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn de rijtuigen uitgerust met panoramaramen die reiken tot aan het dak, waardoor je nooit hoeft te missen van het adembenemende uitzicht op de Oberalppas, die op 2033 meter boven de zeespiegel uittorent. Wij durven wel te stellen dat een treinreis door Zwitserland je niet zal teleurstellen.

Glacier Express

Noorse romantiek: Bergen treinroute

Stel je voor dat je door een schilderij van epische proporties reist, waar bevroren meren, donkere bossen, uitgestrekte graslanden en besneeuwde bergtoppen samenkomen om een onvergetelijk landschap te creëren. Dat is precies wat de Bergen Treinroute in Noorwegen te bieden heeft. Deze reis verbindt de hoofdstad Oslo met de havenstad Bergen en onthult onderweg de meest spectaculaire landschappen van dit betoverende Scandinavische land. Terwijl de trein zich een weg baant door dit adembenemende landschap, ontdek je het hoogste bergplateau van Europa, Handangervidda, waar een rijkdom aan flora en fauna thuis is. Misschien spot je zelfs een nieuwsgierige poolvos of een majestueuze sneeuwuil die nieuwsgierig op je neer kijkt.

Verbondenheid van culturen: Belgrado naar Bar

Stel je voor dat je in een tijdscapsule stapt en doorheen de geschiedenis van Oost-Europa reist, van het betoverende Belgrado in Servië tot de prachtige Adriatische kuststad Bar in Montenegro. Deze route, hoewel misschien niet meteen op de radar van veel reizigers, biedt een verrassende reiservaring die je de schoonheid van deze regio laat ontdekken. Terwijl de trein zich door het schilderachtige landschap beweegt, word je getrakteerd op een betoverend schouwspel van talloze tunnels en majestueuze bruggen. Op sommige punten stijgt de trein tot wel 700 meter boven de aarde en doorkruist het zelfs het iconische Mala Rijeka viaduct, dat ooit ’s werelds hoogste spoorbrug was. De oude Oostblokwagons voeren je door dit historische en natuurlijke wonderland, en elke draai van de rails omarmt je met een gevoel van avontuur en verbondenheid met het verleden.

De poëzie van het Zwarte Woud: Zwarte Woud Trein

In het betoverende landschap van het Zwarte Woud in Duitsland wacht een pittoreske spoorlijn om je mee te nemen op een reis die lijkt op een poëtische verhandeling over de schoonheid van de natuur. De Schwarzwaldbahn brengt je over een traject van 150 kilometer, langs donkere dennenbossen, weelderige wijngaarden en dramatische rotswanden. Terwijl de trein stijgt tot een hoogte van 650 meter, adem je de frisse lucht in terwijl je wordt omringd door de rust en sereniteit van het landschap. De reis begint in het charmante Karlsruhe, zakt af naar de betoverende Bodensee en vindt zijn einde in het schilderachtige stadje Konstanz. Een reis die niet alleen je ogen zal betoveren, maar ook je ziel zal beroeren.

Zwarte Woud Trein

Schotse melodieën: West Highland Line

Een enkele blik op het groene Schotse landschap is genoeg om je hart te veroveren, maar de West Highland Line doet meer dan dat. Deze spoorlijn is een melodie van grillige bergen, mysterieuze meren en betoverende uitzichten die je ziel in vervoering brengen. Terwijl de trein zich een weg baant van Glasgow naar de pittoreske havens van Oban en Mallaig, ontvouwen de dramatische landschappen van Schotland zich voor je ogen. Een hoogtepunt van deze route is het Glenfinnan viaduct, dat bekend is bij velen vanwege zijn verschijning in de Harry Potter films. Terwijl de trein zich een weg baant door dit betoverende landschap, voel je een diepe verbinding met de geschiedenis en schoonheid van dit unieke land.

West Highland Line

De stilte van Zweedse wildernis: Inlandsbanan-route

Stel je voor dat je door de uitgestrekte en ongerepte wildernis van Noord-Zweden reist, waar de stilte wordt gebroken door het geruststellende geluid van rendieren die over de sporen lopen. Dit is de magie van de Inlandsbanan-route, de langste route in dit betoverende lijstje. Deze reis voert je door het diep afgelegen landschap van Noord-Zweden, van het zuidelijke Kristinehamn naar het noordelijke Gällivare. Een betoverende reis van 1300 kilometer die je meeneemt door uitgestrekte vlaktes, dichte bossen en serene meren. Hier vind je stilte en sereniteit zoals nergens anders. Voor degenen die de tijd willen nemen om te genieten van dit wonderlijke landschap, is er zelfs een speciale ‘hop-on-hop-off-card’ beschikbaar, zodat je op je eigen tempo de schoonheid van Noord-Zweden kunt ontdekken.

De dans van de rijn: Linke Rheinstrecke

De rivier de Rijn, een levensader van Europa, heeft al eeuwenlang de verbeelding gevangen met haar rustige stroming en betoverende oevers. De Linke Rheinstrecke, die van Keulen naar Mainz loopt, is als een dans met de rivier zelf en verdiend zeker een plekje tussen de mooiste treinreizen van Europa. Terwijl je langs de schilderachtige oevers van de Rijn reist, word je omringd door glooiende heuvels die kastelen en wijngaarden bekronen. De rivier zelf stroomt kalm naast je, en op sommige punten vloeien de Rijn en de Moezel samen als twee geliefden die elkaar ontmoeten bij Koblenz. De schoonheid van dit landschap is zo indrukwekkend dat delen ervan zelfs zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Stap uit bij Sankt Goarshausen om de majestueuze Lorelei rots te bewonderen, of geniet van een slokje witte wijn uit de streek terwijl je wordt betoverd door de poëzie van de Rijn.

De zuidelijke serenade: Bernina Express

We sluiten onze mooiste treinreizen in Europa af met de Bernina Express, een reis die begint in het Zwitserse Chur en je meeneemt door majestueuze bergen naar het Italiaanse Tirano. Deze reis is doordrenkt van geschiedenis en charme, met delen van de route die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed. Terwijl de trein zich een weg baant door dit betoverende landschap, laten de panoramaramen je het indrukwekkende panorama van de Zwitserse en Italiaanse bergen bewonderen. En als kers op de taart, eindigt de reis in het prachtige historische centrum van Tirano, waar je kunt ronddwalen en genieten van de Italiaanse cultuur en keuken.

Zo, beste reiziger, zijn dit de betoverende treinreizen die Europa te bieden heeft. Stap aan boord van een van deze romantische ritten en laat je meevoeren naar een wereld waar de tijd vertraagt, waar de natuur in al haar pracht en praal voor je ogen ontvouwt en waar de romantiek van reizen per trein een unieke charme heeft. Deze reizen zijn niet alleen een manier om van A naar B te komen; ze zijn een reis naar de ziel van Europa zelf. Dus neem een adem, leun achterover en laat de betovering van de mooiste treinreizen in Europa je hart omarmen.

Comments are closed