De Betoverende Bernina Express

Bernina express treinreis zwitserland

Bernina Express

Stel je Zwitserland voor en je denkt meteen aan majestueuze bergen. Wat is er nu beter dan tijdens je treinvakantie door het grootste kanton van Zwitserland te reizen en je te laten betoveren door zijn machtige bergformaties? De Bernina Express biedt je de kans om een van de meest adembenemende treinreizen van Europa, zo niet de wereld, te ervaren. Deze beroemde rode sneltrein doorkruist het kanton Graubünden en overwint enorme hoogteverschillen, op weg van Chur en St. Moritz naar het betoverende Italiaanse Tirano, een stadje dat bekend staat om zijn prachtige historische centrum.

Tip: Maak een Betoverende Treinreis door Zwitserland

De route van de Bernina Express is zonder twijfel een van de meest betoverende in heel Europa. Maar Zwitserland heeft tal van andere prachtige treinroutes te bieden. Denk aan de trajecten van de Glacier Express, de langzaamste sneltrein ter wereld, de betoverende Golden Pass Line en de indrukwekkende Gotthard Panorama Express. Onze tip? Maak een onvergetelijke rondreis door Zwitserland per trein. Onze persoonlijke favoriet is de Grand Panorama Rondreis in de eerste klas, maar ook de Grand Train Tour is enorm populair.

De betoverende route van de Bernina Express

De reis begint in Chur, de oudste stad van Zwitserland, en leidt je vervolgens naar Thusis, waar het meest adembenemende deel van je reis begint. De trein volgt de spectaculaire Albula-spoorlijn, die sinds 2008 tot werelderfgoed is benoemd. Deze 61 kilometer lange bergachtige spoorlijn slingert zich door 55 viaducten en 39 tunnels. Een van de hoogtepunten van deze route is het imposante Landwasser-viaduct, dat al 110 jaar oud is en 65 meter boven de grond uitsteekt. UPDATE: In 2023 zal de Bernina Express niet langer van en naar Landquart rijden, maar alleen vanuit Chur en St. Moritz.

bernina express-treinreizen europa

De betoverende Bernina-spoorlijn

Bij het charmante plaatsje Samedan verlaat de Bernina Express de Albula-spoorlijn en begint de rit op de adembenemende Bernina-spoorlijn, die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Tijdens deze fase van de reis bereikt de trein het hoogste punt op 2328 meter, de Berninapas. Als je van wandelen houdt, kun je een korte wandeling maken over de beroemde bergpas, bijvoorbeeld van station Ospizo naar Alp Grüm, een afstand van minder dan 5 kilometer. Vanaf de Berninapas kun je genieten van een prachtig uitzicht op het Lago Bianco-meer.

Bijzonder opvallend is het spiraalvormige viaduct bij Brusio, dat vaak wordt beschouwd als het symbool van de Bernina Express. Langzaam maar zeker komt de eindbestemming Tirano in zicht. Op de laatste kilometers van de reis kan de trein soms de weg volledig blokkeren, waardoor het lijkt alsof je in een rijdende tram zit.

Geweldig uitzicht en uitmuntende service

Sinds 2000 heeft de Rhätische Bahn (RhB), de exploitant van de Bernina Express, speciale panoramarijtuigen geïntroduceerd om toeristen te laten genieten van het adembenemende berglandschap. Deze comfortabele rijtuigen zijn voorzien van grote ramen, waardoor je het ruige berglandschap optimaal kunt bewonderen.

Tijdens de reis met de Bernina Express kun je een bezoek brengen aan de minibar aan boord. Hier kun je een verfrissend drankje of een eenvoudige snack bestellen, hoewel de ervaring hier anders is dan bij de Glacier Express, waar je kunt genieten van complete maaltijden. Gelukkig bereik je Tirano rond lunchtijd, waar je tal van mogelijkheden hebt om te genieten van een heerlijke maaltijd.

De treinen zijn uitgerust met een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem en bieden eersteklas rijtuigen met luxe leren bekleding voor degenen die van extra comfort houden. Maar ook in de tweedeklas rijtuigen kom je niets tekort. Deze rijtuigen zijn gebaseerd op die van de Glacier Express, die eerder al werd uitgerust met panoramarijtuigen.

Regionale treinopties

Voor de panoramarijtuigen van de Bernina Express is reserveren en een toeslag betalen vereist. Als alternatief kun je kiezen voor de reguliere trein van de Rhätische Bahn, waarmee je meer vertrekmogelijkheden hebt en zonder reservering of toeslag kunt reizen. Bovendien hebben de regionale treinen een ander voordeel: je kunt de ramen openen (voor- en achteraan). De Bernina Express rijdt meestal in combinatie met een regionale trein. Andere regionale treinen verbinden voornamelijk St. Moritz en Tirano, met overstapmogelijkheden in Samedan en Pontresina vanuit Chur. In het treinland Zwitserland ben je vrijwel gegarandeerd van aansluitingen. Met de reguliere trein duurt de reis ongeveer 4 uur en 24 minuten, 20 minuten sneller met de rechtstreekse trein.

Laat je betoveren door de Bernina Express en ontdek de magie van Zwitserland op een manier die je nooit zult vergeten. Jouw treinavontuur wacht op je!

Comments are closed